Henfling
Advies

Verkennen en betrekken

Henfling Advies kan u op basis van jarenlange ervaring adviseren bij de verschillende aspecten van omgevingsmanagement en uw project ondersteunen op het raakvlak omgeving en techniek.

Omgevingsmanagement is het geheel van activiteiten, gericht op het verkennen en betrekken van alle omgevingspartijen, met als doel de eigen en gezamenlijke doelen te onderkennen en te realiseren en de regie te houden op de uitvoering van het eigen stakeholdersmanagement. De kern van het omgevingsmanagement is dat je belangen en wensen van mensen en organisaties inbrengt in het project en vice versa de mogelijkheden en onmogelijkheden van het project overbrengt naar de omgeving. Zo ontstaat zowel inhoudelijke meerwaarde als draagvlak voor het project. Binnen omgevingsmanagement zijn er drie belangrijke aspecten:

1. Stakeholdersmanagement
2. Communicatie
3. Omgevingsafspraken


bijeenkomst

Stakeholdersmanagement

Stakeholdersmanagement richt zich op de belanghebbende partijen in de projectomgeving, waarbij in kaart wordt gebracht wie invloed heeft op het project, op wie het project zelf invloed heeft en wat hun belangen zijn. Henfling Advies kan de regie voeren op het onderhouden van een goede relatie met de omgevingspartijen. Een continue dialoog is cruciaal met als doel project- en omgevingsbelangen zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Afhankelijk van de aard en omvang van het project en de (politieke) context kan Henfling Advies het overleg met de omgevingspartijen zelf voeren of in samenwerking met de projectmanager.

afstemmenStakeholdersmanagement begint met het in kaart brengen van de totale stakeholderomgeving en het inventariseren van de bijbehorende posities en belangen (krachtenveldanalyse). Op basis van deze analyse kan de strategie worden bepaald. Een continu contact met de omgevingspartijen is vaak cruciaal voor het project, met als doel project- en omgevingswensen zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Intensief contact en overleg op ambtelijk en bestuurlijk niveau is onontbeerlijk.



Henfling Advies kan voor u de inventarisatie verzorgen, de krachten in kaart brengen, de strategie bepalen en het contact met de omgevingspartijen onderhouden.


Omgevingscommunicatie

Een van de belangrijkste communicatiedoelen is het creëren van draagvlak voor de te nemen maatregelen, de nut en noodzaak moet worden ingezien en er moet draagvlak zijn voor de eventuele consequenties voor de direct betrokkenen. Communicatie is hierbij niet enkel het verstrekken van informatie maar is ook een strategisch middel dat doelbewust kan worden ingezet. Hiertoe moet een lijst worden samengesteld met mijlpalen, risico’s en kansen op basis waarvan de strategische communicatiemomenten kunnen worden benoemd. De communicatiestrategie en de inzet van middelen dient goed afgestemd te worden met de betrokken partners. Allen hebben eigen doelstellingen waarover zij willen communiceren . Het is cruciaal gezamenlijk goed af te stemmen en gezamenlijke afspraken te maken over wie, wat, wanneer, aan wie naar buiten brengt.

op-pad Om ervoor te zorgen dat de omgeving betrokken raakt, is een actieve benadering nodig. Voorkomen dient te worden dat mensen achteraf zeggen dat ze niet op de hoogte waren van informatiemomenten en plannen. De omgevingsmanager is in het project vaak het gezicht naar de buitenwereld en voert de regie op de communicatie van het projet. Met wie wordt er wanneer waarover gecommuniceerd en welk medium wordt daarbij ingezet.

Henfling Advies kan voor u de communicatiestrategie bepalen en u ondersteunen bij het benaderen van de omgeving. Indien gewenst kan Henfling Advies ook de volledige communicatie met de omgeving verzorgen en onderhouden.


Omgevingsafspraken

Het is belangrijk de juridisch en fysieke randvoorwaarden rond het project vroegtijdig in beeld te brengen en eventuele belemmeringen die daaruit voorvloeien uit de weg te ruimen. Een belangrijk aspect hierbij is het vastleggen van afspraken met de omgeving. Bij aanvang van de planfase is het vaak strategisch handig zo snel mogelijk afspraken met de betrokken gemeenten vast te leggen in een bestuursconvenant of –overeenkomst. Daarin wordt afgesproken wat in de planfase gaat gebeuren en wie welke verantwoordelijkheid daarbij neemt. Overeenkomsten dwingen om concreet te worden en vormen een stabiele basis waarop teruggevallen kan worden als er nieuwe inzichten ontstaan bij omgevingspartijen.

Henfling Advies kan u adviseren en ondersteunen bij het opstellen van overeenkomsten. Desgewenst kan Henfling Advies ook het gehele proces verzorgen.


© www.mijn-eigen-website.nl (design)